Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 1 - Så dog Annabel Lee, 1985

RomanerPosted by Emma Elliott Thu, February 03, 2011 20:27:00

Titel: Så dog Annabel Lee (original: The name of Annabel Lee)

Författare: Julian Symons

Förlag: Berghs förlag AB, 1985

Antal sidor: 220

Jag hittade “Så dog Annabel Lee” i min fars bibliotek i mina föräldrars hus i norra Jämtland. Hans bibliotek är en skattkammare om man gillar gamla och kanske inte helt okända böcker. Han köper dem i bibliotek, ropar in dem på auktioner, och håller ögonen öppna när han går i affärer.

Nå, jag läste “Så dog Annabel Lee” sommaren 2010 när jag och min familj semestrade i mina föräldrars hus. Jag försöker alltid hinna läsa åtminstone ett par böcker när vi är där. Nu hann jag bara en och en halv bok, för när man har en bebis att ta hand om hinner man inte alltid med sig själv och sina egna intressen.

“Så dog Annabel Lee” av Julian Symons var den jag hann läsa ut. Jag blev intresserad av den eftersom baksidan utlovade mysteriet om hur en viss Annabel Lee dog. En spännande deckare är ju den perfekta avslappningen på sommarsemestern!

Ett par generella intryck av “Så dog Annabel Lee”:

* Översättningen kunde bitvis vara bättre, men den var okej. Man märker att originalspråket är engelska, för vissa uttryck verkar ha översatts direkt och låter bättre på engelska än på svenska. Exempel från sidan 23: - Antag att jag föreslog att vi skulle ta en tripp, skulle du då vara med på det? - Ta en tripp? Åh, du menar LSD. Andra exempel på enstaka ord, från sidorna 59 och 59: juvelshop, äteri.

* Den var ibland visuellt irriterande, när det fattades bindestreck. Exempel från sidan 11: - Är det ett Off-Broadway sällskap? (bindestreck borde enligt min mening finnas mellan Broadway och sällskap, min anm.). Ett annat exempel från sidan 60: West End skådespelerskor (bindestrecket borde enligt min mening finnas mellan End och skådespelerskor, min anm.)

Jag började läsa med höga förhoppningar om en bra deckare, men efter ett par kapitel gick läsningen trögt. Jag brukar ge en bok några kapitel för att se om den blir mer intressant efter ett tag.

“Så dog Annabel Lee” är historien om Dudley, en ung universitetslektor som träffar en karismatisk, charmig ung dam, Annabel Lee, som efter en tids intensivs dejtande plötsligt försvinner. Man får följa Dudleys sökande efter henne i USA och England, och hela tiden väntar man på att han ska hitta henne död. Titeln skvallrar ju faktiskt om det.

Boken började bra, men efter ett tag läste jag mer för att jag avskyr att inte läsa ut en bok, än för att historien var spännande. Jag ögnade igenom texten ganska ofta bara för att komma till slutet så att jag fick veta hur boken slutade. Slutet var förresten det bästa i hela boken, oväntat och abrupt! Annabel var verkligen en mycket mystisk person. Så på det hela stora var “Så dog Annabel Lee” värd att läsas, bara för det bra slutet.