Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 3 - Odjuret, 1970

DeckarePosted by Emma Elliott Tue, May 17, 2011 19:38:28

Titel: Odjuret

Författare: Ulla Trenter

Antal sidor: 198

Albert Bonniers Förlag, 1970

---------------------

Ännu en bok hittad i min fars bibliotek. Första intrycket: trist omslag trots den spännande titeln. Men jag gav boken en chans, för man ska ju inte döma hunden efter håren, eller på engelska “a book by its cover”. Och jag blev glatt överraskad!

“Odjuret” är en detektivroman som utspelar sig i Stockholm i allmänhet och på NK i synnerhet. Huvudpersonen, fotografen Harry Friberg, är ute på vårpromenad när han vandrar rakt in i ett mysterium med ingredienser som svarthandel med antikviteter, mord och en rar gammal dam som bor i en stuga mitt i ingenstans.

Det är en mysigt skriven bok med ett språk som är tämligen ålderdomligt, trots att författaren på omslagsbilden verkar vara en för sin tid modern ung kvinna. Jag förvånas på vissa ställen där texten blir lite väl gammalmodig, med strofer som beskriver forna tiders kvinnosyn. Exempel från sidan 28: “På kvinnors och hundars sätt lydde hon vant på bestämd order …”, en mening som handlar om en kvinna i berättelsen, Astrid, som annars är en modern kvinna med en viktig position inom NK:s organisation.

Jag blir positivt överraskad av att boken tar upp ett kärt ämne för mig, nämligen den svarta handeln med antikviteter, som är ett viktigt och stort problem inom arkeologin, som jag har studerat. Det är något som jag önskar belyses mer och får en större juridisk status. I Italien tas problemet på allra största allvar, där en speciell antikvitetsavdelning inom poliskåren har startats för att bara arbeta med antikviteter stulna från museer, arkeologiska utgrävningsplatser och platser som inte ens har undersökts arkeologiskt ännu. Så det blev jag mycket glad över att hitta i “Odjuret”.

Jag skulle definitivt rekommendera “Odjuret” till en vän, det var mysig läsning om kvällarna!