Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 4 - Den vita puman, 1994

ÄventyrPosted by Emma Elliott Tue, May 17, 2011 19:42:52

Titel: Den vita puman

Originaltitel: The White Puma

Författare: R.D. Lawrence

Antal sidor: 109

Det Bästas Bokval, 1994

---------------------

Denna bok hittade jag på flygmuseet i Söderhamn sommaren 2010. Den låg på ett bord där en skylt fanns som talade om att man fick ta för sig av litteraturen, om man lovade att inte lämna tillbaka den! Så det gjorde jag, och jag valde en volym av Det Bästas Bokval. Jag tycker att det är mysig sommarläsning, och jag blev inte besviken. Volym 175 innehåller fyra berättelser, “Blod och vin”, “Den vita puman”, “Döden i vitögat” och “Kai ler igen”. Den berättelse som fångade mitt intresse mest var “Den vita puman”.

“Den vita puman” handlar om en familj pumor i vildmarken i Kanada. En hänsynslös och penningstinn tjuvjakt bedrivs i området, och pumorna är inte förskonade, snarare tvärtom. Att skjuta en puma anses vara grädde på moset och ger en hög status bland männen som är involverade i jakten på djur och deras kroppsdelar.

När något så ovanligt som en vit puma föds, blir det naturligtvis extra uppståndelse och det är flera personer som är intresserade av att ta det ståtliga djurets liv för sin egen status skull. Till tjuvjägarnas stora förtret får djurrättsaktivister nys om vad som händer, och de börjar att göra livet surt för tjuvjägarna. Mitt i dramatiken en av jägarna får vara med om en sällsam händelse som omvänder honom, och han börjar hjälpa djurrättskämparna.

“Den vita puman” är en väldigt dramatisk och för mig som älskar djur tårdrypande historia, men med risk för att avslöja för mycket, så är slutet gott för både mig och djuren. Jag älskar naturbeskrivningarna, man känner verkligen att man befinner sig mitt i skogen tillsammans med puman.

“Den vita puman” är en spännande och detaljrik berättelse som är till behållning inte bara för djurälskare, utan för äventyrsälskare!