Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 7 - Regnbågsormens land

ÄventyrPosted by Emma Elliott Mon, July 23, 2012 21:02:48

Titel: Regnbågsormens land. En roman från Australien (orig. The Dreaming. A novel of Australia)

Författare: Barbara Wood

Antal sidor: 466

Förlag och år: AB Bokförlaget Viva, 1991

------------------------------------------------------

Jag gjorde som man säger att man inte ska göra - dömde hunden efter håren, eller "the book by its cover". Vid första, och andra och även tredje anblicken tyckte jag boken verkade ganska trist, inte i min smak. Den liksom osade kärleksroman, med en kvinna på framsidan som drömmande och innerligt blickar in i … fjärran? Historien? Rymden …?

Men så började jag läsa och jag var fast direkt. Visst förekommer lite kärlek, men inte så att det blir det primära i handlingen. Nej, det är en äventyrsroman, en sorts westernhistoria som utspelar sig i Australien istället för USA och med aboriginer istället för "native Americans". Jag älskar western, särskilt nybyggarhistorier, så detta föll mig rätt i smaken.

Boken handlar om Joanna, en ung engelsk tjej som på 1800-talet reser till Australien för att försöka häva sin mors förbannelse som verkar ha övergått till henne när modern dog. Joannas morföräldrar bodde länge i Australien och det verkar som om det var då Joannas mor drog på sig en aboriginisk förbannelse, en s.k. giftsång, som till sist tog död på henne. Nu fruktar Joanna att samma giftsång har gått över till henne. Hon måste häva den innan hon går samma öde till mötes som hennes mor.

Det som skulle vara en kort visit på kanske några månader för att finna sina rötter och därmed roten till det onda, blir till en livslängd i Australien, med man och barn och hela faderullan. Joanna och hennes familj råkar ut för både det ena och det andra, både roligt och tråkigt, och precis som dem har man själv inte en trist stund när man läser om deras öden.

Det var ett behagligt och spännande slut, som jag inte ska avslöja. Man blir inte besviken av att läsa "Regnbågsormens land". Om skildringen av aboriginerna är korrekt eller inte vet jag inte, men man får intrycket av att det kanske är så. I alla fall stänger man igen boken med en känsla av att man vet mer om dessa människor med sina seder och bruk.