Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 11 - Afrikas gröna berg

ÄventyrPosted by Emma Elliott Mon, July 23, 2012 21:21:32

Titel: Afrikas gröna berg (orig. Green Hills of Africa)

Författare: Ernest Hemingway

Antal sidor: 206

Förlag och år: Albert Bonniers Förlag, 1981------------------------------


Jag har mig veterligen aldrig läst något av Hemingway, och tänkte att man ju måste ha gjort det under sin levnad, så jag satte mig ner med "Afrikas gröna berg". Den såg hemtrevlig ut på framsidan, och jag gillar böcker som skildrar naturupplevelser.

Men jag vill nog ha en riktig story också, en handling. För "Afrikas gröna berg" var bara en enda lång naturskildring. Man får följa Hemingway under hans jakter i Afrika. Det känns som om man förflyttats tillbaka flera generationer, för sättet på vilket de jagar och ser jakten på, ter sig väldigt gammalmodig enligt mig. Men så är ju boken ganska gammal - och vad vet jag, det kanske ser ut så inom jakten idag också. Att man jagar för att få den största bocken med de ståtligaste hornen. Hondjur slipper undan, och ungdjur också, men inte de stackars hanarnar. Och får jägaren tag på en fin bock med vackra horn, så är han bara nöjd så länge ingen annan lyckas fälla en större bock. Då börjar jakten om igen.

Under hela boken är Hemingway på jakt på den ståtliga kudun. Inga andra djur duger, men jagar dem, det gör han ändå. Lejon, noshörningar, ja allt. När han så äntligen får sin kudu så tror man att han ska vara nöjd och boken kanske ta en annan riktning, få en handling, men då börjar bara jakten om igen. Som sagt var.

Det är inte förrän på sista sidan som boken får en någorlunda intressant twist, och man får en aning om varför Hemingway skrev den överhuvudtaget. Men det är seg läsning tills dess, och inte tillräckligt intressant ens för en naturälskare. Tvärtom. Att läsa en hel bok som beskriver jakten på jordens vackra djur för nöjes skull - även om köttet och allt tas till vara - är inte särskilt underhållande för mig.

Det är nog en grabbig bok för grabbiga personer. Jag brukar se mig som en äkta tomboy, som lekte med bilar, förde låtsaskrig och spionerade på folk när jag var liten - men det här var nog i grabbigaste laget. Eller åtminstone det tristaste.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by uffe Fri, August 22, 2014 00:13:59

Tack för tippset. Ska läsa den