Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 12 - I sjustjärnans tecken

UngdomsbokPosted by Emma Elliott Mon, July 23, 2012 21:24:53

Titel: I sjustjärnans tecken

Författare: Ingrid Persson

Antal sidor: 220

Förlag och år: Bonniers Junior Förlag, Stockholm, 1991


-------------------------------------------------------------------------


Jag började läsa "I sjustjärnans tecken" för att den lät spännande när jag läste baksidan på boken. Att det rörde sig om en ungdomsbok gjorde ingenting, jag som har barnasinnet kvar skulle nog roas av boken! Framför allt var det för att bokens baksida utlovade kusligheter som jag satte mig ner med den.

Så värst kusligt var det tyvärr inte, men det har nog sin förklaring i att jag är något äldre än målgruppen. Men den var ändå ganska läsvärd. Jag ville hela tiden läsa klart boken - inte för att den var trist, utan så att jag skulle få reda på vad som hände med Annelinus!

Boken handlar om två syskon, Anneli och Linus, som under sin uppväxt är så tätt sammansvetsade att alla kallar dem Annelinus. Anneli är den vanliga, trista flickan, medan hennes bror är den spännande, ovanligt begåvade pojken som deras släktingar tycker är så märkvärdigt smart och duktig. Trots det hyser Anneli inga agg gentemot sin storebror. Hon tycker nog det är skönt att vara normalbegåvad, för hon ser hur Linus ibland påverkas negativt av sin intelligens. Han verkar bland annat lida av tvångstankar. Han vill rädda världen, och det kan man göra med hjälp av utomjordingarnas teknologi.

Han är mycket intresserad av rymden och tanken på att det kan finnas utomjordingar, och det fyller till sist hela hans tankegångar. Under hans och Annelis utflykter i de jämtländska skogarna - de bor i fjällen - så får de vara med om diverse mystiska saker. Finns det spöken uppe vid fäbodarna?

Linus stormtrivs bland spökena och rymdvarelserna, och vill inte hellre än att bli en del av dem. Hur det ska gå till - om de ens finns på riktigt och inte bara i Linus vilt skenande fantasier - är en fråga som gör att man fortsätter läsa till slutet. Hur ska det gå för Linus?

Det är som sagt var kanske inte en bok för lite äldre, men för ungdomar är det en fängslande och lite ovanlig historia. Ett stort plus för att den utspelar sig i mitt älskade Jämtland, så att man får resa tillbaka dit varje gång man öppnar boken!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.