Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 8 - Pastor Randollph och fallet ur Nåden

DeckarePosted by Emma Elliott Mon, July 23, 2012 21:10:27

Titel: Pastor Randollph och fallet ur Nåden (orig. Reverend Randollph and the fall from Grace, Inc.)

Författare: Charles Merrill Smith

Antal sidor: 210

Förlag och år: Bra Deckare, 1981


--------------------------------------------------------------------------------------

En hyfsat bra deckare, ovanligt modern trots sin ålder. Den utspelar sig i predikantkretsar, där en amerikansk TV-evangelist blir utsatt för flera mordförsök. Inte så konstigt kanske, med tanke på hur penninghungrig han verkar som hela tiden ber sina församlingsmedlemmar att ge frikostigt i kollekten.

TV-evangelisten vill gå med i ett annat kyrkosamfund, eftersom det skulle se bra ut på hans CV när han nu ska ställa upp i senatorsvalet. Pastor Randollph, som har fått till uppgift att bedöma om TV-evangelisten är lämplig att beviljas inträde i kyrkan, hamnar mitt i smeten när kropparna börjar falla.

Ibland blir man påmind om att boken är 30 år gammal. På en och samma sida (208) får man först läsa den politiskt korrekta åsikten hos en av personerna i boken, Dan. Pastor Randollph har tidigare i boken blivit beskylld för rasism då han vägrade låta en svart teologistudent göra praktik i kyrkan. (Anklagelsen var falsk, då studenten faktiskt inte fick praktikplatsen för att han var lat och obstinat). När han istället låter en ung kvinnlig teologistudent få praktikplatsen, uttrycker Dan sitt nöje över beslutet: "Om dom beklagar sig över Natalie kan vi anklaga dom för manschauvenism."

Några rader nedanför raseras bokens ädelhet och politiska korrekthet, då studenten får veta varför hon fick platsen:

"Du är bäst i klassen. Du är klyftig, och smart också. Du är snygg. Du är trevlig."

Snygg? Manschauvenism kallar jag det att en kvinnas utseende spelar roll vid besättningen av en praktikplats.

Nåväl. Naturligtvis är det pastor Randollph, och inte polisen som jobbar på fallet, som löser gåtan och kommer på vem mördaren är. Det är tyvärr inte en stor överraskning. Ett lite oinspirerande slut på en annars okej historia.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.