Antikvariatet

Antikvariatet

Om Antikvariatet

Antikvariatet är en blogg om gamla böcker!

Jag hittar bortglömda gamla böcker i min pappas bibliotek, i second hand-butiker och på loppisar, och i ett och annat antikvariat. Boklådor är bokskatter!

Om jag hittar en bok som på något sätt väcker inspiration och läslust hos mig - eller gör mig arg eller uttråkad, eller vad som helst! - så hittar ni den på Antikvariatet!

Recension 10 - Din vredes dag

DramaPosted by Emma Elliott Mon, July 23, 2012 21:18:41

Titel: Din vredes dag

Författare: Barbara Winckelmann

Antal sidor: 262

Förlag och år: Bokförlaget Bra Böcker, 1977

----------------------------------------------------------------------------------------------

När jag började läsa "Din vredes dag" tänkte jag med ens att det skulle bli en lång bok att läsa. Inte på grund av dess sidantal, utan för att språket var svårt att läsa. Gammal finsk/svensk dialekt från 1700-talet, skrivet så som det uttalades, en rotvälska gjord på en blandning av svenska, finska och tyska. Själva historien verkade inte heller lovande. Jag älskar historia, men är inte intresserad av gamla svenska eller finska krig.

Men jag kom efter ett tag på att om man ger sig tid att läsa och uttyda det som bokens personligheter sade, så kom en intressant berättelse fram ur det dolda. "Din vredes dag" är en fascinerande skildring av 1700-talets Helsingfors, med alla dess mödor och fröjder. I centrum står rädslan för ryssen, men för mig hamnar den i periferin när jag ögnar igenom de styckena för att åter komma till handlingarna där hjonen Ontrej, Britta, Snikan med flera kämpar sig fram genom livet. Och boken upphör aldrig att komma med vändningar. Först ogillar jag Snikan skarpt, som gör livet snäppet svårare för stackars unga Britta. Men så händer olika saker, som gör att jag tycker synd om henne och till sist önskar henne väl.

Den ständiga kampen mot hungern, som hjonen utkämpar på olika vis, gör att man fysiskt känner suget i magen efter något att äta på. Och de frågor för och emot svenskarna känns lika aktuella idag, bara en kort tid efter att Sannfinländarna rönte framgångar i det finska valet.

"Din vredes dag" är väl värd en stunds läsning då och då!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.